Friday, July 20, 2012

Qatayieyf - قطايف رمضان

Ramadan Mubarak to all of you who celebrate it. 
The most popular dessert that is associated with Ramadan in most of the Levant is "Qataieyf" which is pancake-like dough filled with all types of goodies such as nuts, sweet cheese, cream, coconuts or even milk pudding.


 here is a very simple and quick recipe for these delicious treats. This recipe will make 12 cakes medium size that serves 3-4 people. 
Ingredients:
1 1/4 cup white Flour
1 Tablespoon Instant Yeast
1 Tablespoon Baking Powder
1 Tablespoon Sugar
1 1/2 Cups Water

Directions:
- Mix all dry ingredients together. 
- Slowly add the warm water and continue mixing. Keep adding water to the mix until it reaches a liquid form that is suitable for pouring.  
- Cover and place the mix in a warm place to allow it to ferment. It took about 20 minutes for my mix but depending on the temperature of your kitchen it might take a bit longer.
- In a hot skillet, pour the cakes and cook on one side only until the top forms bubbles that burst and gets dry.
- Place the cooked cakes on a clean, dry towel and let cool for 10 minutes before you start filling them.
For the filling, I used crushed walnuts with sugar and cinnamon and I also used white cream cheese as a filling.  
- Fry or bake the Qataieyf , once they are out of the hot skillet, pour cold sugar syrup on them. Enjoy!  






كل رمضان و انتم بخير و ينعاد عليكم بالصحه و السلامه.
القطايف يعتبر هو الحلوى الاكثر شعبية في شهررمضان المبارك في معظم بلاد الشام . القطايف عباره عن فطيرة من العجين تطبخ على سطح ساخن و تملأ بإنواع عديده من الحشوات مثل المكسرات، والجبنة الحلوة، القشطه، جوز الهند أو حتى المهلبيه و غيرها من الطيبات.

هذه وصفة بسيطة جدا وسريعة للقطايف و طعمها لذيذ. المقدار المذكور يكفي ل ١٢ حبة من القطايف متوسطه الحجم و يكفي ل ٣-٤ اشخاص.
المقادير:
كوب و ربع الكوب من الدقيق الأبيض
ملعقة كبيره من الخميرة الفورية
ملعقة كبيره من مسحوق الخبز (بيكنج باودر)
ملعقة كبيره من  السكر
كوب و ثلاثة ارباع الكوب من الماء الدافئ

الطريقه:

- تخلط جميع المكونات الجافة معا.
- يتم إضافة الماء الدافئ ببطء مع الاستمرار بالخلط حتى يصبح المزيج مناسب للسكب.
- يتم تغطية الخليط ووضعه في مكان دافئ حتى يتخمر. استغرق الأمر نحو ٢٠  دقيقة ولكن تبعا لدرجة الحرارة في مطبخك ممكن ان يأخذ ذلك فترة أطول قليلا.
- في مقلاة ساخنة، يصب قليلامن المزيج  ليشكل دائره ويطهى على جانب واحد فقط ، تظهر فقاعات صغيره و تنفجرو عندما يصبح الوجه جافا ذلك يعني ان حبة القطايف نضجت.
- يوضع الكعك المطهو ​​على منشفة نظيفة وجافة ويترك ليبرد لمدة ١٠ دقائق قبل البدء في حشوها.
-للحشوه، استخدمت الجوز المفروم مع السكر والقرفة، وأيضا استعملت الجبن الأبيض للحشو.
- يتم قلي  أو خبزالقطايف ، بمجرد خروجهم من المقلاة الساخنة يتم صب القطر عليها. تقدم ساخنه. صحتين و عافيه و رمضان كريم.

  

No comments: