During the holy month or Ramadan people enjoy a list of specialty drinks that are prepared in many homes throughout the Middle East. Many of these drinks are prepared only in Ramadan. Although water should be the number one drink in Ramadan, but these drinks are tasty, here is a list:
Amar al Deen Drink ( Apricot Drink) is considered the number one drink associated with Ramadan, at least in the Levant. It is prepared from dry cooked Apricot sheets. It gives energy with its fresh sweet taste.
Yogurt Drink Known as Shineenah or Eeran. Prepared from yogurt , water and salt. Sometimes, garlic is added to it, depending on the personal taste.
Kharroob Drink: Is prepared from Carob tree, by cooking the dry pods with sugar and then soaking the mix in water for many hours, drained, added sugar and then served chilled.
Liquorish Drink: Refreshing and delicious drink during the holy month.
Tamarind Drink: Prepared from Tamarind dry pods by soaking them in water for at least 12 hours then adding sugar to it after it is strained.
During the month of Ramadan people tend to eat more desserts than usual. Beside the usual sweets that are available or made on a regular basis, there are many desserts that are prepared ONLY in Ramadan. Qatayief is considered the king of sweets in Ramadan and associated with this holy month. The pancake like dough is filled with all kinds of goodies including cheese nuts, pudding, creams , even with apples. The Qatayief is served hot, fried or baked after its drenched with sugar syrup. There are couple of sizes for these pancakes, regular size and small size that is knows as Asafeeri Qatayief that is filled with cream and pistachios and eaten without baking the dough, but it will be already cooked on a pan.
Awwameh, or Sweet Delight, Is doughnut like dough that is formed into little balls , fried and drenched with sugar syrup.
Kunafeh: Easy to prepare dessert at home, filled with cheese, cream or nuts. baked to perfection and served hot.
Bread Cream Sweet(Aysh El Saraya): Toast bread with cream and pistachios.
Basbooseh: Semolina cake with butter and sugar. easy to prepare and delicious.
Baklava: Widely available dessert at sweet stores throughout the Middle East but can be prepared at home if all the ingredients are available.
Kunafeh: Easy to prepare dessert at home, filled with cheese, cream or nuts. baked to perfection and served hot.
Bread Cream Sweet(Aysh El Saraya): Toast bread with cream and pistachios.
Basbooseh: Semolina cake with butter and sugar. easy to prepare and delicious.
Baklava: Widely available dessert at sweet stores throughout the Middle East but can be prepared at home if all the ingredients are available.
Mushabbak,and Osmallyya, with many more desserts are also prepared during Ramadan.
Sugar Syrup: Is used in almost all Middle Eastern Sweets, which gives it the shine and the sweet taste.
Wish you all a very blessed Ramadan.
:مشروبات رمضان
هناك بعض المشروبات الموسميه التي تحضر في هذا الشهر الفضيل, و من اهمها بالطبع شراب قمر الدين المحضر من رقائق المشمش المجفف, فهو يعطي طاقة وإنعاش للصائمين بالاضافه الى حلاوة مذاقه
شراب اللبن الرايب و يسمى في بعض المناطق بشراب العيران او الشنينيه. يحضر من اللبن الزبادي بأضافة الماء البارد و الملح. البعض يضيف له سن ثوم و لكن حسب الرغبه
شراب الخروب يحضر من نبات الخروب بأضافة السكر له
شراب عرق السوس و هو من المشروبات البارده المنعشه و التقليديه في الشهر الفضيل
شراب التمر هندي: و يحضر من نبات التمر الهندي الجاف عن طريق نقعه بالماء ل ١٢ ساعه على الاقل و يتم تحليته بالسك
ألحلويات الرمضانيه
في شهر رمضان يكثر تحضير و اكل الحلويات و يعتبر القطايف ملك حلويات رمضان
القطايف: حلوى معروفه في أغلب بلاد الشرق الأوسط. العجينة تحشى بالجبنه الخاليه من الملح -جبنه حلوه- او تحشى بالقشطة ، المكسرات، المهلبيه أو حتى التفاح. تقدم مقلية أو مشوية وتغمر بالقطر- الشيره. يحضرالقطايف بأنواعه مثل القطايف العاديه الحجم او ذات الحجم الصغير التي تعرف بالقطايف العصافيري
و من حلويات رمضان التقليديه:
عوامه أو لقمة القاضي: عجينة مقليه على شكل دوائر وتغمر بالقطر - الشيرة.
كنافه: من الحلويات السهلة التحضير في البيت وألذها. تحشى بالمكسرات أو الجبن وتقدم ساخنة بعد صب القطر عليها.
عيش السرايا: مكون من الخبز التوست المحمر والمغمور بالقطر ثم يزين بالقشطة والفستق الحلبي .
بسبوسه أو نمورة أو هريسة : هي مكونة من السميد ، اللبن الزبادي ، السكر، الزبدة، تخلط معاً وتخبز ثم يضاف إليها القطر وتقدم باردة أو في حرارة الغرفة .
البقلاوة: من الحلويات التي تقدم في جميع المناسبات و سهلة التحضير في البيت اذا وجدت جميع مكوناتها وهي عجينة الرقاقات ، الزبدة، الحشوة حسب الذوق الشخصي يكون من المكسرات أو الجبن أو القشطة.
ايضا المشبك, الوربات, و حلويات اخرى كالبرمه و العثمليه المحشيه بالقشده و غيرها.
القطر او الشيرة : وهو العامل المشترك في تحضير الحلويات الشرق أوسطيه ويتكون من السكر ، الماء وقليل من عصير الليمون الحامض
في شهر رمضان يكثر تحضير و اكل الحلويات و يعتبر القطايف ملك حلويات رمضان
القطايف: حلوى معروفه في أغلب بلاد الشرق الأوسط. العجينة تحشى بالجبنه الخاليه من الملح -جبنه حلوه- او تحشى بالقشطة ، المكسرات، المهلبيه أو حتى التفاح. تقدم مقلية أو مشوية وتغمر بالقطر- الشيره. يحضرالقطايف بأنواعه مثل القطايف العاديه الحجم او ذات الحجم الصغير التي تعرف بالقطايف العصافيري
و من حلويات رمضان التقليديه:
عوامه أو لقمة القاضي: عجينة مقليه على شكل دوائر وتغمر بالقطر - الشيرة.
كنافه: من الحلويات السهلة التحضير في البيت وألذها. تحشى بالمكسرات أو الجبن وتقدم ساخنة بعد صب القطر عليها.
عيش السرايا: مكون من الخبز التوست المحمر والمغمور بالقطر ثم يزين بالقشطة والفستق الحلبي .
بسبوسه أو نمورة أو هريسة : هي مكونة من السميد ، اللبن الزبادي ، السكر، الزبدة، تخلط معاً وتخبز ثم يضاف إليها القطر وتقدم باردة أو في حرارة الغرفة .
البقلاوة: من الحلويات التي تقدم في جميع المناسبات و سهلة التحضير في البيت اذا وجدت جميع مكوناتها وهي عجينة الرقاقات ، الزبدة، الحشوة حسب الذوق الشخصي يكون من المكسرات أو الجبن أو القشطة.
ايضا المشبك, الوربات, و حلويات اخرى كالبرمه و العثمليه المحشيه بالقشده و غيرها.
القطر او الشيرة : وهو العامل المشترك في تحضير الحلويات الشرق أوسطيه ويتكون من السكر ، الماء وقليل من عصير الليمون الحامض
رمضان مبارك لكم و عائلاتكم
No comments:
Post a Comment