Sunday, June 28, 2009

Death By Chocolate! كعكة الشوكلاته


خليط الدقيق -أثنين كوب من الدقيق- أثنين كوب من السكر-ربع ملعقه صغيره من والملح

خليط الشوكولاتة
-كوب من والزبده-4 ملاعق كبيره من الكاكاو-كوب واحد من الماء المغلي
خليط البيض
نصف كوب حليب- بيضتان مخفوقتين
ملعقه صغيره من صودا الخبز -بيكنج باودر
ملعقه واحده صغيره من الفانيليا
صوص ألشوكلاته
نصف كوب ألجوز المدقوق خشن واحد و ثلاثة أرباع كوب زبده أربع ملاعق بودرة الكاكاو
ستة ملاعق حليب سائل
ملعقه صغيره من الفانيليا
ثلاثة أكواب من السكر البودره
الطريقه:-
في وعاء اخلطي المكونات لتشكيل خليط الدقيق. - في وعاء آخر، ذوبي الزبده ثم اضيفي بقية المكونات لتشكيل خليط الشوكولاته. اغلي الخليط لمدة 30 ثانية ، ثم ارفعيه عن النار و اخلطيه فوق خليط الدقيق ، حريكهما تحريك خفيف للسماح بتبريد الخليط المتكون.- في وعاء ثالث, اخلطي المكونات لتشكيل خليط الحليب والبيض- أضيفي خليط البيض فوق خليط الكعكه و حركي جيدا.- ضعي خليط كعكة الشوكلاته في قالب الخبز و اخبزيه في فرن حرارته 350 درجة مئويه لمدة 20 دقيقه. - خلال فترة خبزالكعكه ، حضّري صوص الشوكلاته بالجوز. أضيفي الزبده و الكاكاو مع السكر و الفانيلا و الجوز و الحليب و ذوّبي على نار هادئه حتى الغليان الخفيف. صبي صوص الشوكلاته فوق الكعكعه عندما تخرجيها من الفرن - قدميها مع الشاي او القهوه 




Flour Mix -2 cups flour
-2 cups sugar
-1/4 teaspoon salt Chocolate mix
-2 sticks butter
-4 heaping tablespoons cocoa
-1 cup boiling water
Egg mix
-1/2 cup buttermilk
-2 beaten eggs
-1 teaspoon baking soda
-1 teaspoon vanilla
Icing
-1/2 cup pecans finely chopped -1 3/4 sticks butter -4 heaping tablespoons cocoa -6 tablespoons milk -1 teaspoon vanilla
-3 cups powdered sugar

Direction: -In a mixing bowl combine the ingredients to form the flour mix. -In a saucepan, melt the butter first then add the rest of the ingredients to make the chocolate mix. allow mixture to boil for 30 seconds, then turn off heat. Pour over flour mixture, and stir lightly to cool. -In another bowl, mix the ingredients to form the buttermilk and egg mixture -Stir this mixture cake batter. -Pour into sheet cake pan and bake at 350-degrees for 20 minutes. -While cake is baking, make icing:-Chop the pecans finely-Melt 1 3/4 sticks butter in a saucepan.-Add 4 heaping tablespoons cocoa, stir to combine, then turn off heat. Add:-6 tablespoons milk-1 teaspoon vanilla. Add 3 cup powdered sugarStir together.Add pecans, stir together, and pour over warm cake when it first comes out of the oven.Cut into squares, serve warm, at room temperature or cold with coffee, tea or milk!
PURE HEAVEN!

Tuesday, June 23, 2009

Knafe-Kunafah With Cheese-كنافه خشنه بالجبنه

Al Kunafah (Knafeh) is one of the most well known sweets in Palestine, Jordan and Lebanon .There are two types of Knafeh, khishneh (Arabic خشنة) "rough": this looks like long thin threads or hair, and the other type is na'ama, na3meh, (Arabic ناعمة) "fine": this pastry is cut in very small and fine pieces.In Lebanon, people usually eat Knafeh as a breakfast food, stuffed in a special kind of pocket bread that is topped with sesame seeds, called Kaek, Ka3ek . 
The city of Nablus in Palestine, is considered the most famous city for Knafeh making. Al Knafeh al Nabulsyya originated from Nablus and named after the city for the usage of specialty cheese in preparing this dessert. The usage of Nabulsyya cheese copmlements the taste and flavor of this dessert, as it melts properly and tastes perfect with the sweetness of the sugar syrup and Knafeh cooked dough. It is plain delicious and irresistible! There are many differnet recipes to prepare Knafeh, and it is usually called after the filling used, such as Knafelh with walnuts, with full cream or pistachios. 
Although it is easy to obtain Knafeh in most Arab countries in specialty restaurants, but home made Knafeh has a special taste that is wonderful. Ingredients for this simple and delicious dessert are found in local markets, even in the United States of America they are available at local supermarkets and Greek grocries, where it is called Katifi . Akkawi cheese is found in Middle Eastern stores. In case you do not find Akkawi or Nabulsyya cheese, you can replaced it with a mix of Ricotta and Mozzarella cheese, keeping in mind the quantities used in the original recipes. The usage of sugar syrup is a must to complete this delicious dessert. 
Ingredients according to my recipe on the video: 
1 Package Kataifi, about 1 Kilogram 
1/2 pound butter, melted (227 grams)
1 pound Akkawi cheese (454 grams)
1/2 pound Mozzarella cheese (227 grams) 
Sugar syrup
Pisatchios 
Directions: 
Preheat oven to 350 degrees F. 
Butter the baking pan. 
If you are using Nabulsyya cheese, you need to soak it over night in water and change the water frequently to get rid of the high salt content in it. Also, If you are using Akkawi cheese, you need to get rid of the salt in it by soaking it for an hour or so, changing the water frequently until most of the salt is washed out. 
In a large bowl gently loosen the knafeh dough . Mix very well with the ½ pound of melted butter by rubbing the dough between your hands with the butter, adding it little by little. This process should take about 10 to 15 minutes.The dough should become fluffy and light, if you gather it with your hands and let go it should retain its fullfy texture. 
Cover the pan with 3/4 of the dough, press down lightly. Add cheese evenly, then add the top layer of the dough, not as thick as the bottom layer. If using Ricotta cheese, spread in an even layer over the knafeh dough ,and then the mozzarella cheese, then cover with the remaining half of the dough. Press down gently. 
Bake until lightly golden, about 15 to 18 minutes on a 350 degrees F. If you shake the pan, it should be loose and the edges are brownish, this means that the Knafeh is done.
Immediately pour cold sugar syrup evenly over the hot Knafeh , sprinkle the pistachios on top of it and serve hot. Enjoy! 
A note: You can add a quarter of a teaspoon knafeh orange dye in accordance with the dough while working on it with butter if it is available, but if you cannot find it , baking the knafeh to a gloden color would make it look good too.

الكنافة من أشهر الحلويات في فلسطين و لبنان. وتعتبر مدينة نابلس المدينة الأكثر شهرة في صنعها وذلك لإستعمال الجبنة النابلسية اللذيذة الطعم للحشي.هذه الجبنه ميزتها انها تذوب و تصبح لذيذة الطعم عند الخبز. هناك نوعان من الكنافه, الكنافه الخشنه و الكنافه الناعمه
هناك العديد من وصفات الكنافه مُحضّره بحشوات غير الجبنه مثل ألقشطه, الجوز أو الفستق الحلبي, و تمسى الكنافه حسب حشوتها ككنافة القشطه, أو كنافه بالجوز. مع انه من السهل الحصول على الكنافه في معظم الدول العربيه من المطاعم المتخصصه و لكن شغل البيت يكون بمذاق خاص و لذيذ.
مكونات هذا الحلو بسيطة وموجودة في الأسواق المحليه حتى في الولايات المتحده ألأميركيه حيث تباع عجينة الكنافه في أي سوبر ماركت محلّيه أو اي متجر يبيع المنتجات اليونانيه, و الجبنه العكّاوي موجوده لدى محلات البقاله العربيه. يمكن الأستعاضه بالجبن النابسلي أو ألعكّاوي بجبنة الريكوتا مع أضافة جبنة الموزاريلا للكنافه بنفس النسب المستعمله في الوصفه. بالطبع الكنافه تُشرّب بالقطر الذي يزيد من حلاوة طعمها
المقاديرللوصفه التي استعملتها:
الحشو:
قرص جبن عكاوي, حوالي نصف كيلو- أو جبنة ريكوتا
ربع كيلو جبنة موزاريلا مبروشه
عجينة الكنافة:
علبة عجينة كنافة- البعض يسميهاعجينة قطايف او قطايفي
نصف كوب زبدة طريه أو مذابة
بأمكانك اضافة ربع ملعقه صغيره صبغة كنافه البرتقالية اللون حسب الرغبه و لكن اذا تم خبز الكنافه جيدا و تحميص وجهها فيكون بأمكانك الأستغناء عن الصبغه.
الطريقه:
عجينة الكنافه تشبه الشعر الرفيع و تكون طريه. قطعي الكنافه بيديك ثم اضيفي اليها الزبده على مراحل وافركيها جيدا حتى تتشرب الزبده و تصبح خفيفه بحيث أذا تم الضغط على العجينه تسترجع شكلها المنفوش.
أذا استعملتي الجبنه النابلسيه أو العكّاوي, يجب تحليتها لفتره, الجبنه النابلسيه تتحمّل النقع في الماء لمدة يوم أو يومين في البرّاد مع تغيير الماء عليها,لأنها عالية الملوحه بينما الجبن العكّاوي يتم غسله و نقعه لمدة ساعة من الزمن مع تغيير الماء ايضا تكرارا حتى تصبح قليلة الملح عند تذوّقها. جبنة الريكوتا غير مملّحه ولا تحتاج الى التحليه ابدا و كذلك جبنة الموزاريلا قطعي الجبنه شرائح رقيقه قبل التخلّص من ملوحتها.
ادهني الصينيه بالزبده ثم افردي فيها ثلاث ارباع كمية الكنافه المفروكه.
رُصّي عليها الجبنه أو رشيها اذا كانت مبشوره. ألجبنه يجب ان تغطي طبقة الكنافه كليا..
افردي ما تبقى من الكنافه على الوجه وسيكون طبقه خفيفه
رشّي الزبده المذابه على وجه الصينيه
ألخبز:
ألطريقه ألأصليه لخبز الكنافه تتم على طباخ الغاز أو ألكهرباء من فوق و ليس بالفرن , ويراعى لف الصينيه باستمرار حتى تتحمر من جميع الجهات ثم يتم قلبها على صينيه أكبر من الصينيه المستعمله في الخبز حيث يصبح الوجه المحمّر من ألأعلى , و لكني في العاده أخبزها بزهافي فرن حرارته 180 درجه مئويه لمدة15-18 دقيقة الى ان تصبح شقراء اللون. ستلاحظين ان الحواف اصبحت مقرمشة بعض الشيء، وان الكنافة تتحرك في الصينية حين تهزيها بهدوء و هذا يعني انها تحمرت من اسفل. شرّبي الكنافه و هي ساخنه بالقطر البارد, رشّي عليها الفستق الحلبي المفروم. للأستمتاع بالكنافه يجب تقديمها ساخنه.

عيش السرايا- Bread & Cream Sweets

Bread and Cream Sweets Ingredients: 2 Cups Sugar
2 Cups Water
2 Tablespoon Lemon Juice
2 Tablespoon Orange Blossom Water
Toast bread, toasted very brown and crunchy
Fresh Cream, or as it is known Cre’me Frai’che- Or two cans of Nestle full whipped cream
Direction
- Pour one cup of sugar in a pot, cook on high heat until the sugar starts to become in a liquid state and brown in color, this process makes the sugar “caramelized” , which is caramel in color. Move the pot around on the high heat, keep watching it; you do not want it to burn.
- When all the sugar becomes caramel color, add the second cup of sugar, stir to mix and add two cups of hot water. At this point, be careful when pouring the water on top on the sugar, some hot bubbles may form and hit you in the face, so keep your face away from the pot and wear protective gloves in your hands.
-Add two tablespoons of lemon juice to prevent the mix from crystallizing and mix.
-Simmer on medium to low heat until the mix becomes well incorporated.
- Add two tablespoons of Orange blossom water.
- In the meantime, toast your bread in the oven or in the toaster until crunchy and brown. You may cut the edges of the toast before you toast it or just leave it. With trial and error, I found out that cutting the crust out makes the dish better.
- Lay yout toasted bread in a pan.
- Pour the caramelized sugar and water mix all over the toasted bread
- The toasted bread will absorb the sugar mix and make it soft and mushy. Let cool before spreading the fresh cream.
- Spread the fresh cream on top of the bread and sugar syrup mix evenly to cover the top.
- Sprinkle sliced or ground pistachios on top of the cream to cover the whole top of the mix.
- Refrigerate before serving. Serve cold. It can keep in the fridge for couple of days.
المقادير
كوبين سكر*
كوبين ماء*
ملعقتين عصير ليمون*
ملعقتين ماء الزهر او ماء الورد*
*قالب توست أبيض, أو ما يكفي من الخبز التوست ليغطي صينية مقاس9X11 انش
*قشطه طازجه, كريم فريش أو علبتين قشظة نستله (قيمر)
*نصف كوب فستق حلبي شرحات او مفروم ناعم للتزيين طريقة التحضير
*ضعي كوب سكر في الوعاء على نار عاليه حتى يصبح لونه مائل الى اللون البني الأشقر. هذه الطريقه هي تحويل السكر الى الكراميل.
*أضيفي الكوب الثاني من السكر و امزجي الخليط.
*أضيفي كوبين من الماء الساخن. في هذه المرحله كوني حذره عند صب الماء فوق السكر, حيث ستتكوّن فقّاعات قد تصيب و جهك. أبعدي و جهك عن قدر الطبخ و البسي كفوف واقيه. حرّكي المزيج جيدا حتى يذوب كل السكر
*حمّصي الخبز التوست في الفرن. بأمكانك التّخلّص من الحواف او تركها. لكن وجدت ان تقطيع الحواف افضل من تركها
*صُفّي الخبز المحمّص في صينية التقديم, أضيفي قطر السكر فوقه حتى يصبح الخبز طري و يُقطّع بسهوله. أتركيه حتى يبرد
*غطّي الخبز التوست بالكريمه, وذلك بتوزيع الكريمه ( ألقشطه) على وجه الخبز بتساو
*غطّي وجه الصينيه بالفستق الحلبي المفروم أو المشرّح
قدّمي الطبق باردا.من الممكن الأحتفاظ بالوصفه في البرّاد لمدة يومين فقط *

Rice Pudding- رز بالحليب

هذا عنوان لمقاله مكتوبه في مدونة رحاب بسام المعروفه بأسم حواديت . في زيارتي الأخيره الى القاهره قبل عدة أشهر و كعادتي دائما أشتريت عدة كتب جديده و أحداها كان كتاب " أرز باللبن لشخصين" . عندما بدأت في قراءته أحسست بأن الكتاب مألوف و لم أشعر بأن الماده المقروءه بجديده عليّ...طبعا بحثت عن عنوان الكتاب و اسم المؤلفه في ألأنترنت و وجدت مدونتها حواديت. عندما بدأت في قراءة المدونه أدركت بأنني مررت عليها مرارا و قرأت مواضيعها من قبل...أعترف بأنني من غير المتابعين لمدونة رحاب و لكن قرأت الكثير من كتاباتها و استمتعت بقراءة أسلوبها الممتع و السهل في المتابعه و سلاسة الكتابه...طبعا نشر بعض مواضيع من مدونتها في كتاب يعتبر تقدير لموهبتها في الكتابه الجميله الممتعه. بما انني من المهتمين بالطبخ على جميع اشكاله و انواعه, فقد كان من الطبيعي ان يعجبني موضوع" رز باللبن لشخصين" و أحببت الرومانسيه في مزج الموضوع مع الوصفه. كان أختيار رحاب لأغنية فيروز " أنا لحبيبي و حبيبي ألي" من احلى ألأختيارات المكمّله للموضوع الرومانسي و الوصفه حلوة المذاق. أنتظرت لعدة أشهر لكي احضر الوصفه و اصورّها. المشكله الدائمه لدي اني في حاجه الى المساعده في تصوير الفيديو لأي وصفه احضرها لأن الوصفه تُصور بشكل أجمل أذا كان هناك مساعد...وقع أختياري على منى, أخت زوجي. قمت بتحضير الوصفه في منزلها وفقا لشرح رحاب, و القيام بتصوير الخطوات خطوه خطوه كما كتبتها رحاب! أنا سعيده بالنتائج النهائيه...أعتقد أن الفيديو جميل و الموسيقى أجمل...لم استعمل نفس مقادير رحاب لأني أحسست ان المقادير المذكوره غير صحيحه, أضطررت لتعديل الوصفه حتى يكون الرز بالحليب متكامل و لذيذ الطعم.
هذه وصفة الأرز باللبن على الطريقه المصريه بينما في بلاد الشام تحضّر هذه الوصفه بشكل مختلف قليلا و هو بأضافة المستكه و ماء الزهر بدلا من القرفه و الفانيليا. البعض يضيف الفستق الحلبي المطحون على الوجه و جوز الهند المبروش. الوصفه تكفي لأكثر من شخصين المقادير- حسب وصفتي أربع كبايات حليب - لبن باللهجه المصريه نصف كوب أرز مصري نصف كوب سكر, أو اقل او اكثر , حسب الرغبه الشخصيه رشة قرفه شوية فانيليا الطريقه أغسلي ألأرز ثم انقعيه لمدة نصف ساعه حضّري أربع أكواب حليب سخني الحليب على نار هادئه صفي الأرز, أضيفيه على الحليب حركي بأستمرار حتى لايلصق الحليب أو الأرز في قاع القدر عنما ينضج الأرز و يصبح طريا, أضيفي السكر و اتركي القدر على نار هادئه لمدة عشر دقائق أضيفي رشة قرفه و قليلا من الفانيليا صبي الأرز بالحليب في كؤوس صغيره من الممكن تقديمه دافئا مع رشة قرفه أو باردا
This is the title of post written by Rehab Bassam in her blog" Hawadeet "which means “Stories” or “Antidotes”
Few months ago, I was in Cairo and usually I buy several books when I am there. I picked up a book with the title “ Rice Pudding for two”. When I started reading the book it felt familiar as if I had read the words before...I googled the title of the book, in Arabic, and Rehab’s name...I found her Hawadeet blog. I read some posts on her blog and I realized that I had visited there before and read many posts ... I admit, I am not a follower for Rehab’s blog, but I read a lot of her writings. I enjoyed reading most of her posts and loved her easy and expressive style of writing… publishing her posts in a book is a great way to appreciate her beautiful talent. Since I am interested in all types of cooking and preparing recipes, it was only natural that I liked the post about her "rice pudding for two"… I loved the romantic aspect of mixing up the recipe with loving thoughts...her selection of words was a great addition to the recipe. To complete her recipe, Rehab selected a great romantic song by Fairouz, "Anna and Habibi, wi Habibi ili". It was a perfect choice and complemented the subject of romance and sweet, delicious food!!! I waited several months to prepare this recipe…I have a problem when preparing my recipes, I always need a camera person to help me get the best shots… My camera person was my sister in law Mona, who did a great job shooting the video, thank you Mona! I prepared the recipe in her house, according to Rehab’s instructions in her post. I am happy with the final results of this video.I have to note that I did not use the same amounts Rehab listed in her recipe, I felt that I would get a very runny pudding if I used the amounts mentioned by Rehab, I had to adjust the recipe to get the best, most delicious and great rice pudding.
Note: this is the recipe according to the Egyptian method in preparing rice pudding. In the lavant , rice pudding is prepared with adding Mastic Gum and Orange blossom water to it instead of cinnamon and vanilla. By all means, the recipe is enough for more than two people! Enjoy.
Ingredients 4 Cups Milk ½ Cup Egyptian rice- short grain rice
½ Cup Sugar, more or less , depending on your personal taste A sprinkle of cinnamon A little vanilla Directions - Wash the rice and soak in warm water for half an hour.
- Pour your milk in the pot. Heat up for about 15 minutes
- Drain the rice, add to the milk.
- Stir together occasionally until the rice gets soft and fully cooked.
- Stirring prevents the rice and milk to stick to the pot.
- Add the sugar. Mix well
- Add the cinnamon and vanilla
- Cook for another ten minutes until it is all done
- Pour in glass cups
- You may serve warm or cold. Garnish with little cinnamon on top

Thanksgiving Dessert-Apple Pie

Apple Pie is a classic dessert that is served during Thanksgiving dinner next to pumpkin pie. here is my delicious and very easy to make crust-less apple pie video and recipe, that was published before on my blog, but I thought it is appropriate to publish it again for the holiday. Enjoy! This is a very simple Deep Dish Apple Pie recipe with NO bottom crust, only a layer of top crust that adds so much flavor, crunch and beauty to this desert. This quantity will serve four people, with second helpings! PIE FILLING INGREDIENTS: -8 sliced apples -Lemon Juice -1/2 c. sugar -1 teaspoon cinnamon -4 tablespoon butter -1/2 a cup raisins or/and walnuts (optional) TOP CRUST INGREDIENTS: -1/2 cup brown sugar -1 cup flour -1 teaspoon cinnamon -1/2 cup melted butter Direction Peel and slice apples. I use whatever apples available. Add lemon juice as you slice the apples to prevent their discoloration. Mix sugar(brown, white or both) with Cinnamon, mix into the apples well. Add butter on top of the apple mix. Cover with Aluminum foil. Cook on the stove top covered for 35 minutes or until all liquid is absorbed. DO NOT ADD ANY LIQUIDS such as water. Top crust : Mix melted butter and sugar. Add flour until the mix forms crumbs like consistency. Sprinkle your crumbly mix on top of the cooked apples. Broil the top for few minutes until it is browned nicely. Serve hot with Vanilla Ice Cream. Simply Delicious!!

Basbooseh-بسبوسه-نمّوره-هريسه

Basbooseh is a samolina or farina cake that is made widely in the Middle East with different variations. Some recipes require adding coconut flakes to it, other recipes require adding eggs to the mix, and others do not add yogurt to it as listed here in the recipe. No matter how it is made, the end results are sweet and delicious! Basbooseh has many names across the Middle East. It is called Nammourah or Hareeseh beside its Basbooseh or Basboosah name.
Basboosah:
One cup Samolina, also called Cream of Wheat OR Farina One cup Sugar One cup Plain Yogurt One teaspoon Baking Powder One tablespoon Tahini Slivered Almonds for garnish
Directions Mix dry ingredients together, add the yogurt and mix well. Spread the tahini in the baking pan. place the mix in the pan, bake on 350 degrees F for about 15 minutes. take out of the oven, garnish with almonds, return to the oven and continue baking for another ten minutes of so, or until the edges of your basbooseh cake becomes brownish. At this point , you may add the COLD sugar syrup to it or wait until it is fully cooled then add the hot sugar syrup

كوب دقيق سميد كوب سكر
كوب لبن رايب (زبادي)

معلقه صغيره بيكنج بودر
معلقتين كبيرتين زبده
معلقه كبيره طحينه
لوز مقشر للتزيين
ألطريقه:
أخلطي السميد, السكر و البيكنج باودر معا. أضيفي اللبن و حرّكي جيدا حتى يمتزج الخليط جيدا. أدهني الطحينه في الصينيه ثم ضعي الخليط بها مع فردها حتى تصبح مستويه في صينية الخبز. ضعيها في فرن بحرارة 350 فهرنهايت لمدة 15 دقيقه ثم أخرجيها من الفرن و زينيها باللوز المقشّر و أكملي عملية الخبز حتى تصبح شقراء اللون. دعيها تبرد جيدا قبل أن تسقّيها بالقطر الساخن. أو بأمكانك أضافة القطر البارد عند أخراجها من الفرن. قدميها في حرارة الغرفه مع القهوه أو الشاي, و صحتين و عافيه.

Happy Holidays- عيد فطر سعيد

بمناسبة عيد الفطر السعيد, اتمنى لكم جميعا عيد سعيد و كل عام و انتم بخير. هذا موضوع نشرته من قبل لكن بمناسبة العيد سأعيد نشره بهذه المناسبه السعيده...و كل عيد و انتم مبتكرين بوصفات الكعك اللذيذه. في الشرق الاوسط هناك العديد من انواع الكعك التي تحضّر في العادة خلال الاعياد. كثير من انواع الكعك هذه تُحشى بأنواع مختلفه من الحشوات اللذيذه مثل التمور, ألجوز,و الفستق ألحلبي. هذه وصفه لكعك محشي بالتمر احيانا يسمى بالكعك المصري او كعك بالعجوه.
وصفة الحشوه
ثلاثة باوند و نصف الى اربعة باوند تمور لينّة. توجد في السوبرماركت في جميع أنحاء الشرق الأوسط
اقل من ثلث كوب زيت الزيتون لعجن التمر المنقّى من البذور
معلقتين كبيرتين من الشمر (الشومر) و ملعقتين كبيرتين من بذور الينسون
ملعقه كبيره من الينسون المطحون
ملعقه كبيره من القرفه
ملعقه صغيره من جوزة الطيب , ملعقه صغيره من كبش القرنفل
تأكدي من خلو التمر المطحون من البذور تضاف التوابل، يضاف زيت الزيتون ثم يتم عجن العجينه حتى تصبح ليّنه و طريه. - تشكيل التمور الى قطع طوليهو اسطوانيه الشكل, يعني مبرومه و تقطع الى حوالى 4 او5انشات طويلة - ضعيها جانبا حتى تحضير العجينه للكعك
للعجينه تحتاجين الى ما يلي
خمسه باوند من الدقيق الأبيض
واحد الى اثنين كوب من السميد
التوابل وهي تتضمن ما يلي : 2 ملاعق كبيره من: بذور السمسم المحمّصه. بذور السمسم الأسود ، بذور الينسون ، بذور الشومر - اثنين من ملاعق كبيره من الخميرة الفورية
خمسة أكواب من زيت الذرة أو زيت عباد الشمس
واحد ونصف كوب من المياه المضافه تدريجيا
الطريقه
امزجي جميع المكونات معا وأعجني حتى تتشكل العجينه اللينه. قد تحتاجين الى إضافة المياه اقل او اكثر للوصول الى النتيجه النهائيه للعجينه. العجينه يجب ان تكون لينه ومرنة لحشو العجينه ، قطعي العجين الى كرات صغيرة الحجم ، ضعيها في صينيه, طبيقيها بأطراف اصابعك بشكل طولي و احشيها بالتمر. كوني سخيّه بالحشو. شكليها مثل العصي ثم لفيها لتشكل دائره مفرغه بحجك متوسط. أخبزيهافي فرن 450 درجة فهرنهايت حتى تميل الى اللون الذهبي الغامق نوعا ما. دعيها تبردقبل تخزينها في علب محكمة الأغلاق. يمكن
تخزينها في مكان جاف بعلب بلاستيكيه لمدة شهر. تقدّم مع الشاي او القهوه

In the Middle East there are many varieties of cookies that are typically made during the religious festivities. Many of these cookie varieties are filled with lots of goodies such as dates, walnuts, pistachios and much more. Today I am listing a recipe for Date filled cookies that is easy to prepare and just plain delicious. For the Date filling you need the following: 
-3 ½ to four pounds pitted, soft dates. Found at stores around the Middle Eastern stores in the states 
-Less than 1/3 cup olive oil to knead the dates with 
-2 Tablespoons Fennel, 2 Tablespoons Anise Seeds and 1 Tablespoon grounded Anise, 1 Tablespoon cinnamon, 1Teaspoon nutmeg, 1 Teaspoon cloves 
-Make sure the dates have no seeds or any dry parts in them by working it in your hands 
-Add the seasoning you are using, add the olive oil then knead the dough to a smooth finish
-Shape the date into cylinder pieces, about 4 or 5 inches long 
-Set aside until you get the dough ready For the Dough, you need: 
-5 pounds all purpose flour 
-1 to 2 cups Ferine (Semolina flour) 
-Seasoning contains: 2 Tablespoons each of: Toasted sesame seeds, black sesame seeds, whole Anise Seeds, whole fennel seeds 
-Two tablespoons instant yeast 
- 5 cups cooking oil (corn or canola) 
-1 ½ cups water- added gradually 


Directions: 
Mix all ingredients and knead together until they form soft dough. 
You may need to add less or more water to reach the consistency you feel is right. The dough has to be on the soft side and flexible 
To fill your cookies, cut the dough into a small ball size, spread on a flat surface, fill with the dates, be generous with the filling, close and roll out like sticks and shape into a medium round doughnut shape. 
Bake into a 450 Fahrenheit degree oven until golden brown in color Let cool then store in air tight containers up to a month 
Enjoy with tea or coffee

Ramadan Recipe- Khushaf- ألخشاف- وصفه رمضانيه

Al-khushaf is a dish that is associated with the month of Ramadan. It is a very well known recipe in Egypt and some Arab countries. It is a very easy recipe that only needs your personal touch while preparation. You personalized this recipe by adding your choice of different kinds of dried fruit and nuts . Al- Khushaf is eaten without cooking, it is done by saturating the dried fruits and nuts in apricot drink. It is a very satisfying meal especially during Suhoor. Ingredients: -- Half a cup each of your choice of dried fruits such as apricot, figs, raisins and prunes. You may chop the big sized fruits since it plumps up while soaking in the apricot drink for hours. -- Half a cup of your choice of un-toasted nuts such as walnuts, almonds, pistachios and pine nuts. You can use less or more of your favorite nuts. You may add some pomegranate seeds if they are in season. -- Six cups of apricot drink (Amar al deen). You can increase the amount of the drink used according to the quantity of fruits and nuts used. -- 2 Tablespoons Rose water or orange blossom water, optional Directions: * Pour apricot drink in a deep container * Add dried fruit. * Add nuts. * Cover container and place in the fridge between 8-12 hours. * Serve cold.




ألخشاف من الوصفات الرمضانيه المعروفه في مصر و بعض الدول العربيه. الوصفه سهله جدا و تحتاج الى اضافة اللمسه الشخصيه عند التحضير. لكم حريةألأختيار لأضافة انواع مختلفه من الفواكه المجففه و اضافة المكسرات.
يقدّم الخشاف كنقيع بدون طهي و هو من الوجبات المشبعه خصوصا أذا قُدّم على السحور.
ألمقادير:
-نصف فنجان من كل نوع من انواع عديده من الفواكه المجففه مثل المشمش, التين, الزبيب و القراصيه. بأمكانك تقطيع الفواكه اذا كان حجمها كبيرا لأنها تنفش في الشراب بعد النقع.  
-نصف فنجان من أختيارك من المكسرات النيئه, غير المحمّصه, مثل الجوز,اللوز, الفستق الحلبي و الصنوبر. يمكنك استعمال اقل او اكثر من المكسرات المفضله لديك. 
- 6 أكواب من شراب قمر الدين المحضّر, يمكن زيادة كمية الشراب حسب كمية الفواكه و المكسّرات المستعمله. 
- ماء الورد و ماء الزهر, أختياري 
الطريقه: 
* أسكبي الشراب في وعاء غميق.
  *أضيفي الفواكه المجففه.
  *أضيفي المكسّرات. 
*غطي الوعاء و ضعيه في البرّاد ل 8 الى 12 ساعه. 
* قدّمي النقوع باردا.

Amar Al Deen- Apricot Drink-شراب قمر الدين

قمر الدين يعتيبر شراب قمر الدين من المشروبات التقليديه في شهر رمضان المبارك في الدول العربيه . هذا الشراب سهل التحضير و لذيذ. يحضر من المشمش المجفف على شكل شرائح أشهرها المُعدّ في سوريا الوصفه نصف كيلو من قمر الدين المصفى و المجفف على شكل شرائح ماء كافي لغمر قمر الدين في الوعاء الطريقه قصّي الشرائح الى قطع متةسطة الحجم و انقعيها في ماء ساخن, ضعي الوعاء في البراد حوالي 12 ساعه , في اليوم التالي أخلطي المزيج في الخلاط حتى يصبح سائل قابل للشرب. بأمكانك ان تخففي المشروب حسب ذوقك اذا كان ثخينا. قدّميه باردا. يمكنك اضافة قليل من ماء الزهر و حبات الصنوبر في الكوب, حسب الرغبه, لكن انا افضل الشراب بدون اي اضافات اخرى هنا تجدون رابط لعمل مهلبية قمر الدين رمضان كريم


Apricot Drink ( Amar al Deen) is a considered a traditional drink during the month of Ramadan in the Middle East and Arab countries. This drink is easy to prepare and delicious. The best Amar Al Deen, or the dry apricot sheets come from Syria, which is a major producer for this type of product. Recipe Half a kilogram of Apricot Fruit Rollup/sheets Enough water to submerge the cut off sheets in Direction Cut the Apricot sheet into medium size pieces and soak in hot water for at least 10-12 hours in the fridge. The next day mix in the mixer on high speed until the drink becomes smooth. If the drink is too thick for your taste you may add more water to it. Serve cold You may add few drops of Orange blossom water to the drink, depends on your own taste. You may also add pine nuts to your cup if you desire, but I like my Apricot drink without any further additions. Ramadan Kareem

لقمة القاضي- العوامه- Awwameh- Sweet Delight

لقمة القاضي أو كما تعرف ايضا بأسم العوامه من الحلويات الكلاسيكيه المعروفه في دول ألشرق ألأوسط و حوض البحر ألأبيض ألمتوسط في الحقيقه انا لم احضّر هذه الوصفه من قبل و لكن قررت اني احضرها في رمضان على أمل انها تطلع جيده. حصلت على الوصفه من ويكيبيديا. النتائج النهائيه في الطعم كانت لذيذه جدا و لكن من الناحيه الشكليه أو الجماليه ,العواّمه التي حضّرتها لم يكن لها علاقه بالوصفه الأصليه أبدا. أعذروني, أعتقد أن قلي العوّامه يحتاج الى مهاره و تمرين, اتمنى انها المره القادمه يكون على الأقل شكلها دائري حتى تعكس شكل الوصفه الأصليه.
ألمقادير
نصف كيلو جرام من الدقيق الأبيض
كوب من الماء
ملعقتان صغيرتان من الخميرة الفوريه
قليل من الملح
زيت للقلي
كوبين من القطر,الشيرة , شربات السكر

الطريقه
قم بإضافة الماء ومزيج الخميرة والملح إلى الدقيق

قم بعجن الخليط حتى يتجانس ويصبح لينا ومتماسكا، واترك العجينة لمدة نصف ساعه حتى تتخمر

قم بتسخين الزيت في وعاء

ابدأ في تشكيل العجينة علي شكل كرات صغيرة بواسطة ملعقة صغيرة مبلولة بالماء حتى لا تلتصق بها العجينة، وقم بوضعها في الزيت الساخن
ملاحظه هامه: لم أستعمل الماء كما ذكرت الوصفه, و لكن استعملت الزيت حيث أن استعمال الماء مع الزيت الساخن لا يشكل ثنائي جيد و من الممكن ان يسبب تكّون الفقاعات- لكن هذا رأيي
قم بتحريك الكرات بملعقة خشبية باستمرار حتى تحمر الكرات من جميع الجهات
قم بإخراج الكرات من الزيت بملعقة مشبكة،ثم ضعها في القطر البارد مع التقليب حتى تتشرب بالقطر
صحتين و عافيه
 

I could not find a name for this dessert in English! I think it is similar in taste to funnel cake but without eggs or milk. I will call this dessert "Sweet Delight"!
This is a classic recipe made in the Mediterranean and Middle East countries. I have never made this dessert before but since it is Ramadan and this is one of the popular sweets during this month, I decided to make it. I found the recipe on Wikipedia and thought I can do it...I mean I have seen my mother and many others make it and I had no idea that it is easy to prepare. The recipe is very simple, has only few ingredients but when it comes to frying the dough, it is pretty tricky and needs a lot of practice and experience. My final results were very delicious but looks wise it had nothing to do with the original recipe at all! Ingredients: Half kilogram White flour, about One pound 3 cups of water
1 teaspoon instant yeast
Little salt

Oil for frying
2 Cups Sugar syrup to dip the sweet delights in. Directions: *Mix yeast and salt with the flour *Add water little by little until the mix is loose but not watery *Leave the dough in a warm place for half an hour before frying *Heat the oil Try as best as you can to shape the dough into balls by using a spoon or two *Deep fry the dough until golden brown.
It was recommended in the recipe to dip your spoon in water, but I did not think it is a good idea to mix hot oil with water, since it will create bubbles that will burst in your face while frying! *Get the sweets out of the hot oil and right into the cold sugar syrup, let stand for few minutes to allow the sweets to absorb the syrup, then put them in the serving platter. Enjoy hot or cold.